Opgebroken logo

Magische Kunstroute Zwolle verbindt station met binnenstad

Een virtuele reis door de tijd zonder begin of eind. Zo zou je het beste de film kunnen omschrijven die 24 uur per dag draait op een gigantische videowall in de stationstunnel in Zwolle. De film is onderdeel van de Kunstroute Zwolle die afgelopen zaterdag werd geopend door burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Jan Brink. Onze adviseur Evelien de Munck Mortier was hierbij aanwezig.

Virtuele reis
Kunstenaars Ram Katzir en het duo Hertog Nadler bedachten voor de stationstunnel in Zwolle het kunstwerk “Portal”. Portal opent de poorten naar een magische wereld waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen. De videowall in de stationstunnel vormt het beginpunt van de kunstroute. De beelden op de videowall zijn in 2015 in de tunnel geschoten en nemen passanten mee in een virtuele tijdreis. De kunstenaars zien het als een spiegel die de reiziger een denkbeeldige tijdreis laat ondergaan. Op de videowall zie je beelden met steeds weer andere reizigers er op geprojecteerd.

Aan de filmopnames die vier dagen duurden, werkten vorig jaar meer dan 500 Zwolse figuranten mee en enkele leden van het projectteam ZwolleSpoort. Het resultaat is een reis door de tijd waarbij je je als reiziger zomaar even in een tunnel vol robots, schapen, Neanderthalers of Middeleeuwse stadswachten kunt wanen. Of je hoort bijvoorbeeld een omroepbericht dat er een trein is vertraagd als gevolg van een aanrijding met een mammoet.

Kijken op afstand
De makers willen met de film het publiek meer betrekken bij de historie van de stad en tegelijkertijd de perceptie van ruimte en tijd prikkelen. Je kunt de film en alle andere kunstwerken ook bekijken op een speciale website. Maar het is natuurlijk veel leuker dat in Zwolle zelf te doen. En even wachten op de trein is dan helemaal niet zo erg meer.

Bekijk hier de website met de videofilm en vele foto’s: http://www.portalzwolle.nu

 

Kunstroute 
Met de Kunstroute wil de gemeente Zwolle de verbinding tussen het station en de binnenstad versterken. Een blauwe bronzen lijn leidt bezoekers vanuit het stationsgebied langs diverse kunstwerken die iets vertellen over de cultuur en geschiedenis van Zwolle.