Opgebroken logo

Kunstwerk Polly’s Picture Show op station Amsterdam RAI

Op dinsdag 1 december werd de nieuwe hal van station Amsterdam RAI, één van de tien spoorse toegangspoorten tot de hoofdstad, feestelijk geopend, tegelijkertijd met het kunstwerk ‘Mis-en-scène’ van Polly’s Picture Show, dat het station omtovert in een 'theater van het reizen'.

Vanaf 1 december lopen alle reizigers (een gevarieerd en steeds weer wisselend publiek, van studenten, internationale zakenmensen, forensen tot bezoekers van de RAI) door de nieuwe lichte en open stationshal, die maar liefst twee keer zo groot is als voorheen. Kunstenaarscollectief ‘Polly’s Picture Show’ heeft voor de centrale hal en de nieuwe oostelijke opgang een kunstwerk gerealiseerd, getiteld ‘Mis-en-scène’.

Theater van het reizen

Anne Huijnen en Anna de Jong van ‘Polly's Picture Show’ ontwierpen voor hun werk ‘Mis-en-scène’ een decor met verschillende lagen, waardoor licht en schaduw een spel spelen met de voorbijgangers wat de hal extra ruimte en diepte geeft. Zo wordt het station een theater waarin reizigers de hoofdrol spelen in voortdurend wisselende voorstellingen.

Spoorbeeld kunstvisie

Evelien de Munck Mortier, adviseur bij Bureau Spoor­bouwmeester en betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk, was deze ochtend aanwezig en vertelde tijdens de rondleiding (waar ook architect Paul van der Ree en Anne en Anna over hun bijdrage vertelden) over dit proces en hoe goed het werk van de Polly's aansluit bij de kunstwaarden en thematiek van het Spoorbeeld kunstbeleid. De jonge kunstenaars van ‘Polly’s Picture show’ verkrijgen door dit werk op station Amsterdam RAI een prachtig podium: hun werk bereikt op een dergelijke locatie een groot publiek. Eén van de doelen van Bureau Spoor­bouwmeester is dan ook om aan jong talent de mogelijkheid te geven hun werk te tonen.

Kunsthistoricus en filosoof Laura van Grinsven schreef in opdracht van Bureau Spoor­bouwmeester een inspiratie-artikel over het kunstwerk ‘Mis-en-scène’.

Polly’s Picture Show

‘Polly’s Picture’ show is een kunstenaarscollectief dat momenteel uit Anna de Jong (1983) en Anne Huijen (1983) bestaat. Polly is een denkbeeldige (derde) kunstenares die allerlei projecten initieert, altijd met fotografie als uitgangspunt. Onder de naam ‘Polly’s Picture show’ verschenen boeken, werk in openbare ruimte en verschillende tentoonstellingen.

Beeld: Polly’s Picture Show

Zie hier voor meer info over station Amsterdam RAI van Prorail