Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Keynote lezing Miguel Loos op Seminar Beyond Mobility

Geplaatst op

Het kennis- en innovatienetwerk CLICKNL | Built Environment, onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie heeft in 2015 het thema ‘mobility’ op de agenda staan. ProRail, TU Delft / DIMI, 3TU.Bouw, UNStudio en BNA Onderzoek hebben de handen ineen geslagen en organiseren een week voor de officiële opening van station Arnhem een evenement rondom ontwerp en bouw van stations in Nederland.

Nederlands grote stations ontwikkelen zich van geoliede overstapmachines voor reizigers en goederen naar aangename plekken waar mensen verblijven, elkaar ontmoeten, inkopen doen en achter hun laptops werken. Het ontwerp van deze OV-knooppunten, die qua vervoerslogistiek, ruimtelijke kwaliteit en verblijfsfunctie excellent moeten functioneren, is dus een belangrijke schakel in het succes van de nationale sleutelprojecten. Over de samenwerking tussen ontwerpers, opdrachtgevers, overheden en kennisinstellingen gaat men op 11 november met elkaar in debat.

Keynote Miguel Loos
Adviseur Miguel Loos zal in de keynote lezing ingaan op de 175-jarige geschiedenis van de stationsontwikkeling in Nederland. Daarna worden de praktijkvoorbeelden station Arnhem en station Groningen met de betrokken projectpartners besproken en wordt duidelijk hoe de grote Nederlandse sleutelprojecten tot stand komen en welke nieuwe vormen van samenwerking tussen ontwerpers, opdrachtgevers en uitvoerende partijen leiden tot bijzondere voorbeelden.

Doel seminar
Het seminar kent als doel – naast kennisuitwisseling – een aantal strategieën te bespreken die richtinggevend zijn voor kwaliteitsimpulsen op het gebied van stationsinfrastructuur en - ontwerp, ook buiten de grote sleutelprojecten. De middag eindigt met het opstellen van een lijst met actiepunten voor structurele kwaliteitsimplulsen voor Nederlandse OV-knooppunten. Genodigden zijn ontwerpers, onderzoeksinstellingen, opdrachtgevers en bouwers van OV- knooppunten.

Programma
11 november 2015, 13:00 – 17:00 Station Arnhem, Luxor Theater (Willemsplein 10, 6811 KB Arnhem)

12:30 Inloop
13:00 – 14:00 Rondleidingen door station Arnhem ProRail, UNStudio en de uitvoerende bouwbedrijven verzorgen thematische tours
14.00 Aankomst bij het Luxor Theater
14:10 Welkom door middagvoorzitter Jaap Modder (expert urban and regional planning)
14:15 Keynote lezing Miguel Loos (Adviseur Bureau Spoor­bouwmeester) ‘175 jaar stationsontwikkeling in Nederland’
14:45 Lezing sleutelproject station Arnhem Ontwerp als katalysator in het proces. Met Karin van Helmond (ProRail), Arjan Dingste (UNStudio) en Gijs Frencken (gemeente Arnhem)
15:15 Lezingsleutelproject station Groningen De metamorfose van station Groningen gaat beginnen. Hoe wordt (bestuurlijk) draagvlak geborgd, als je een project op basis van een ontwerp- en bouwprijsvraag gaat aanbesteden? Met Bert Kassies (ProRail) en Pieter Bannenberg (NL-architects)
15:45 Verschillende pitches:
- Pitch Cor Hartogs (Provincie Gelderland, projectleider Stadsregiorail) Bouwen aan regionale rail
- Pitch Maarten van Acker (docent Universiteit van Antwerpen) i.s.m. TU Delft Het station als ‘ver_knooppunt’ van het stedelijk weefsel
- Pitch 3TU Bouw, spreker n.t.b. Smart Mobility als toekomstperspectief
- Pitch Peter Hagen (exploitatiemanager NS Stations) Het station als winkelgebied
16:20 Workshops rond thema’s uit de pitches (parallel in vier groepen)
16:50 Plenaire afsluiting
17:15 Netwerkborrel

https://mijn.bna.nl/cursusinformatie/seminar-mobility

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank