Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Hoe maken we kleine stations circulair?

Geplaatst op

Luchtzuiverend, natuurlijk en versmolten met het landschap. Op Dutch Design Week (DDW) in oktober presenteren ProRail, NS Stations en Bureau Spoor­bouwmeester vier ontwerpen voor het allergroenste station van Nederland.

Nederland wil volledig zijn in 2050. Ook ProRail, NS Stations en Bureau Spoor­bouwmeester zetten zich hiervoor maximaal in. Op diverse fronten worden flinke stappen gezet om deze ambitie te halen. Denk aan het duurzame station Driebergen-Zeist en het energie-neutrale station Delft Campus. Maar voor honderd procent circulariteit moet nog veel ontdekt worden. Dat vraagt om een nieuwe blik op het ontwerpproces: niet meer denken vanuit eisen, maar vanuit mogelijkheden. Van ‘alleen, als…’ naar ‘wat, als...’.

Nieuwe mindset

En dat is precies de insteek van het What If Lab: het Circulaire Station, een samenwerking tussen Dutch Design Foundation, ProRail, NS Stations en Bureau Spoor­bouwmeester. ‘De nieuwe mindset is nodig’, zegt Rosalie Nijenhuis, manager Ontwikkeling & Beleid bij ProRail. ‘De spoorwereld is weerbarstig. Begrijpelijk, want circulariteit staat vaak op gespannen voet met veiligheid. Dit What If Lab is daarom een startpunt om slimme, robuuste oplossingen te verkennen.

Circulaire stations

En wat betekent deze transitie naar voor de architectuur van een station? Is er sprake van een nieuwe ontwerpopgave en een nieuwe expressie? 'Ja', luidt het volmondige antwoord van Liesbeth Boeter van Bureau Spoor­bouwmeester, ‘Wij gebruiken deze experimentele fase om in beeld te brengen welke gevolgen bouwen heeft voor de verschijningsvorm van stations. Gaan de stations er groener en organischer uitzien? Hoe garanderen we blijvende ruimtelijke kwaliteit in een context van verduurzaming?’

Vier winnaars

‘What if… we alle kleine stations in Nederland gaan ontwerpen?’ Met die opdracht konden Nederlandse designers eind vorig jaar aan de slag. Uit de 43 inzendingen werden er tien gekozen om aan dit What If Lab te beginnen en daar zijn uiteindelijk vier winnaars uit gekomen.

 

Dutch Design Week 2020

Tijdens Dutch Design Week (17 t/m 25 oktober) kan het publiek de ontwerpen live en online bewonderen. Ook zullen diverse (ook online te bekijken) seminars en workshops worden georganiseerd over ontwerpen en bouwen aan stations. Op 19 en 23 oktober organiseert ons bureau een aantal seminars over het ontwerpen aan circulaire stations met aandacht voor ontwerpkwaliteit. Hierover later meer.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank