Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Handboek Buitenpoorten gepresenteerd

Geplaatst op

Stations en hun omgeving kunnen nog beter worden ingericht om toeristen en dagjesmensen te verleiden de natuur in te gaan met het openbaar vervoer. Daarvoor werd het handboek Buitenpoorten gemaakt dat vandaag overhandigd werd aan Cees Loggen (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Gerard Slegers (wethouder gemeente Zaanstad), Riena Tienkamp (hoofd Staatsbosbeheer Noord-Holland) en Irma Winkenius (regiodirecteur NS).

Stations zijn belangrijke schakels in de reis van mensen op weg naar werk, naar voorzieningen of recreatieve bestemmingen. Door OV-knooppunten optimaal in te richten, wordt de reistijd korter, zijn voorzieningen dichterbij en verminderen we files en CO2-uitstoot. 

Stations als toegangspoort naar de natuur

Met het handboek Buitenpoorten kunnen overheden, vervoerders, natuurorganisaties en lokale ondernemers aan de slag om stations op het snijvlak van stad en land in te richten als Buitenpoorten; toegangspoorten naar de natuur. Het handboek is een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, ProRail, Metropoolregio Amsterdam, Staatsbosbeheer en Bureau Spoor­bouwmeester. "Veel stations zijn heel erg geschikt om op vriendelijke manier mensen te verwelkomen in het landschap", aldus Eric Luiten, Spoor­bouwmeester en landschapsarchitect.

Buitenpoorten

Buitenpoorten zijn stations die als startpunt dienen om van het buitenleven te genieten. In het handboek Buitenpoorten staat omschreven wanneer een station als Buitenpoort kan dienen en welke stappen nodig zijn om het station in te richten als Buitenpoort.

De bezoeker wordt meegenomen op zijn reis vanaf huis tot aan het natuurgebied. Thuis kan bijvoorbeeld een wandeling met een boswachter gereserveerd worden of een treinkaartje aangeschaft worden met een speciale lunchaanbieding. Ook wordt gekeken naar de routes en bewegwijzering van stations naar recreatiegebieden. Stations zijn daarnaast aantrekkelijke plekken om te verblijven. Extra voorzieningen, zoals een café of restaurant dichtbij het station, dragen hier aan bij. 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank