Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Grote belangstelling voor ontwerp stationsgebouw Assen

Geplaatst op

Gemeente Assen, NS en ProRail hebben samen met de supervisor van de FlorijnAs en Bureau Spoor­bouwmeester vijf architecten geselecteerd die de komende tijd een schetsontwerp mogen maken voor het nieuwe stationsgebouw in Assen. De vijf geselecteerde architecten/combinaties zijn:  Atelier Pro architekten, Movares Nederland, MVRDV, Office Winhov/ Gottlieb Paludan Architects en de combinatie De Zwarte Hond / Powerhouse Company. Deze vijf architecten worden uitgenodigd een schetsontwerp voor het stationsgebouw te maken.

Zesendertig bureaus uit binnen- en buitenland waren geïnteresseerd in de opdracht voor het stationsgebouw en -gebied.  Er zijn nu vijf bureaus gekozen om een schetsontwerp te maken. Zij maken een schetsontwerp voor het stationsgebouw inclusief fietsenstalling, de perronkappen en de afbouw van de perrontunnel en Vredeveldsetunnel. NS, ProRail en gemeente vragen ook een visie op de directe omgeving, zoals het stationsplein. 

Schetsontwerp

In het najaar van 2014  worden de schetsontwerpen gepresenteerd en kiest een jury het winnende ontwerp. De ontwerpen zullen tentoongesteld worden in het Stadhuis van Assen.

Kaders

De architecten krijgen als kader het inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan mee dat samen met de inwoners van Assen is opgesteld. Daarnaast hebben NS, ProRail en gemeente een programma van eisen gemaakt waarin alle functionele eisen  zijn verwerkt. Zo zijn de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers erg belangrijk.

Het stationsgebouw is onderdeel van het programma FlorijnAs. Om de groei van Assen en de regio in goede banen te leiden, wordt het stationsgebied aangepakt en het stationsgebouw volledig vernieuwd.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank