Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Betonprijs Vitaal Beton 2012 uitgereikt aan Seinhuis Post T in Maastricht

Geplaatst op

Op 14 november is in het Hulstkampgebouw te Rotterdam de Betonprijs Vitaal Beton 2012 uitgereikt. Seinhuis Post T te Maastricht (gebouw van NS Stations) is de winnaar in de categorie reparatie. Dit object is in 2003 door NS, in de persoon van Wiljo Immers en zijn team, in nauwe samenwerking met Bureau Spoor­bouwmeester hersteld. Deze inspanning heeft men beloond met de Betonprijs Vitaal Beton 2012. Het is een voorbeeld van hoe Bureau Spoor­bouwmeester ingeschakeld werd vanwege expertise en steun. Het heeft geresulteerd in een prachtig resultaat voor een bevlogen initiatief en principieel enthousiasme.

Betonconstructies lijken moeiteloos de tand des tijds te doorstaan. Dat duurzame karakter is misschien wel de grootste troef van beton. Vandaar dat Nederland vol staat met prachtige bestaande betonnen constructies. Bruggen, tunnels, sluizen, maar ook huizen, gerechtsgebouwen en industriële constructies; het zijn alle voorbeelden van gestold technisch vernuft en architectonisch kunnen. Voor al deze constructies is er nu de Betonprijs, Vitaal Beton. In het Reglement is sprake van een drietal categorieën: Renovatie, Restauratie, Reparatie. Het gaat hierbij om betonconstructies die zijn gerenoveerd, gerestaureerd, gerepareerd of gewoon mooi oud zijn geworden. In totaal zijn er 61 projecten ingediend.

Het markante witte seinhuis, een ontwerp van architect Van Ravesteyn, is tegenwoordig een rijksmonument. Het seinhuis deed tot 1985 dienst, maar raakte daarna in verval. Het had dan ook maar weinig gescheeld of het unieke gebouwtje moest worden gesloopt. Het seinhuis is het laatste nog gave voorbeeld van de vele door S. van Ravensteyn voor de Nederlandse Spoorwegen ontworpen seinhuizen. Door de goede, geheel op de bedrijfstechnisch hoge eisen aansluitende vormgeving - mogelijk door een ingenieuze betonnen draagconstructie - is het seinhuis niet alleen een goed en representatief voorbeeld uit het werk van S. van Ravensteyn, maar ook van het bouwtechnisch en bouwkunstig vermogen van de architectuur der Nieuwe Zakelijkheid.  Het seinhuis is overigens nog helemaal compleet, zelfs het complete bedieningstoestel zit er nog in. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Alle reden om blij te zijn dat dit seinhuis behouden is gebleven en dat dit initiatief zelfs nu in de prijzen is gevallen.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank