Opgebroken logo

Aanbesteding Stations­outillage is afgerond

Op 31 augustus heeft ProRail met partijen die een groot deel van de nieuwe stationsoutillage gaan produceren, een raamovereenkomst gesloten. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de ambitie om een kwaliteitsslag te maken in de inrichting van perrons en stations.

In de afgelopen jaren hebben ProRail, NS en Bureau Spoor­bouwmeester gezamenlijk gewerkt aan de Visie op Stations­outillage. De nieuwe visie houdt, kort gezegd in dat het verblijf op de stations en met name op de perrons in de toekomst comfortabeler wordt, onder andere door een nieuwe generatie stationsmeubilair. Dit project moet gaan leiden tot een verbeterde uitstraling en inrichting van de stations.

Ontwerpersduo Blom en Moors is gevraagd om deze visie te ontwikkelen en verder te brengen tot ontwerpuitgangspunten voor comfortabel en duurzaam meubilair en de wijze waarop perrons en stations daarmee ingericht worden. Van informatiepanelen, windschermen tot perronbanken en wachtpaviljoens, van nieuwsmeubels, zitranden en reclamedragers tot kiosken. Deze ontwerpen zijn in de afgelopen tijd getest en voor reizigers al zichtbaar op de stations in Leiden en Amsterdam Bijlmer. Daar weet iedereen nu al wat de ‘poefjes’ zijn.

Geclusterd in "velden" zorgt het nieuwe inrichting voor een rustig en aantrekkelijk beeld. De stationsoutillage is een belangrijke uitwerking van het Stations­concept en brengt de identiteit van stations tot uitdrukking. In de komende jaren zien we het resultaat op de eerste twaalf stations: Groningen Europapark, Arnhem, Rotterdam Centraal, Rijswijk, Den Haag Centraal, Breda, en de Valleilijn.