Bomen van de toekomstStation Steenwijk

In het bloemperk voor het station in Steenwijk staan drie kleurrijke kunststof objecten. Ze zijn gemaakt door Jan Krikke ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van DYKA: één van de naburige kunststoffabrieken. In het voormalige postkantoor, dat voorheen samen met het station het pand deelde, was van 2003 tot 2013 het kunststofmuseum PolyPlasticum ondergebracht. De objecten stonden destijds bij de entree van het museum.
Het werk bestaat uit drie boomvormige objecten in signaalrood, geel en blauw. De stammen zijn gemaakt van kunststofbuizen. Op iedere buis zijn vier takken van gesmolten en gedraaid kunststof aangebracht. Een hoepelvorm verbindt de takken met elkaar. Het werk vormde het startschot van een lange samenwerking tussen de kunstenaar en de kunststoffabriek. De kunst die Krikke maakte van afgekeurde materialen, noemde hij “kunst’of’kunst”.

Jan Krikke (1940) is autodidact kunstenaar. Op latere leeftijd begon hij met schilderen en beeldhouwen. Hij heeft een atelier in Giethoorn. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Steenwijk maakte hij in 2007 een 75 meter lange kunststof bank van gele en blauwe buizen: de kleuren van het wapen van Steenwijk. Krikke maakte in 2007 in opdracht van de Keukenhof drie grote kleurrijke zitelementen. In Giethoorn staan een aantal bronzen beelden van zijn hand.

Bronnen

www.polyplasticum.nl, geraadpleegd op 1 augustus 2018.
www.jankrikke.nl, geraadpleegd op 1 augustus 2018.