Arrivals departuresStation Utrecht Centraal

Aan het plafond van de interwijkverbinding – de voetgangerspassage ten noorden van station Utrecht Centraal – hangt een tijdelijk kunstwerk van Marcus Coates. Het heet Natuurkalender. De passage verbindt het Jaarbeursplein met de centrumzijde van het station. Natuurkalender oogt als een gebruikelijke lichtkrant die op zo ongeveer ieder trein- en busstation te vinden is. Echter in dit geval informeert de lichtkrant niet over het vertrek van treinen, maar over zaken als de bloei van bloemen, de komst van trekvogels, het aanbreken broedperiodes of de paringstijd van amfibieën.

De Natuurkalender was onderdeel van diverse performances die Coates in 2016 in het stationsgebied deed. Hij betrok daar bewoners, scholieren, studenten en forensen bij. Het gehele kunstwerk (de lichtkrant en de performances) noemde hij Arrivals / Departures.
In het kader van Arrivals / Departures vond tal van activiteiten plaats in en rond het station. Zo trokken kinderen verkleed als vogels met spandoeken door de hal om de komst van de koekoek en de nachtegaal te vieren. In de periode dat de ringslang haar eieren ging leggen in mesthopen, stortte Coates met studenten van de Rietveld Academie een hoop mest in de stationshal. Aan forensen werd gevraagd op papier een wens te schrijven en die in de mesthoop te steken. ‘s Avonds werd de mest met de wensen weggehaald en uitgereden over een akker. Daarmee startte hij de kringloop van het voedsel en 'bezielde' deze met de wensen. Coates confronteerde het publiek via Arrivals / Departures met het gebrek aan bewustzijn over onze relatie met de natuur.

Het kunstproject maakt deel uit van project Public Works van Stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht.

Marcus Coates

Marcus Coates (1968) studeerde aan de Royal Academy Schools in Londen. Hij woont en werkt in Londen. Hij is bekend geworden door zijn performances met thema’s als sjamanisme en het contrast tussen de mensgemaakte en natuurlijke omgeving. Hij houdt zich bezig met de positie die mensen innemen in de natuur en de kaders die we hanteren om die positie ten opzichte van andere diersoorten te definiëren.  Zijn werk is te zien in musea over de hele wereld. In 2009 vond er in Zürich een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats. 

Bronnen

www.publicworksutrecht.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
www.cu2030.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.