AmnestreeStation Maarssen

Kan leven ‘gekooid’ worden? Deze vraag stelt Ram Katzir met het kunstwerk dat hij voor station Maarssen ontwierp. Het werk, Amnestree getiteld, is gemaakt in opdracht van Amnesty International en het Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Het is een monument voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het werk werd geplaatst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Amnesty International Maarssen.

Ram Katzir ontwierp een grote kooi rond een esdoorn. Het roestvast stalen frame met spijlen paste tijdens de onthulling geheel rond de boom. Inmiddels groeien de takken van de boom alle kanten buiten de contouren van de kooi. In de toekomst zal de boom hoog boven de kooi uit toornen. De boom vindt zijn weg en groeit onbelemmerd langs de spijlen. Het werk symboliseert de kracht van de natuur en de oerkracht die ook in mensen zit: “You can cage someone, but you can’t stop their growth.” De afstand tussen de spijlen is relatief groot. Hierdoor kan de toeschouwer de kooi betreden. Dit biedt een ander perspectief op het kunstwerk.

Ram Katzir

Ram Katzir (1969) werd geboren in Israël. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en Cooper Union in New York. Zijn werk kenmerkt zich door een grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Voor zijn werk in de openbare ruimte zoekt hij graag de samenwerking op met architecten en landschapsarchitecten. Katzir werd landelijk bekend met Your coloring book: een kleurboek voor volwassenen met tekeningen die bij nadere bestudering te herleiden zijn aan nazi-Duitsland. Het kleurboek werd op plekken gelegd die te maken hadden met de Tweede Wereldoorlog. Katzir wilde duidelijk maken hoe propaganda op ogenschijnlijk onschuldige wijze de maatschappij kan doordringen. Katzir won de Prins Bernhard Cultuurprijs. Bekende werken in de openbare ruimte van zijn hand zijn Eden (een groot bronzen sculptuur van een zittende hond en zijn baas in Zeist, 2018) en Portal in de binnenstad en het station van Zwolle. 

Bronnen

www.dwaalmachine.sjonges.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
www.ramkatzir.com, geraadpleegd op 23 mei 2018.