Abstract beeldStation Zaltbommel

Aan de voet van het stationsgebouw in Zaltbommel liggen twee gehoekte, langgerekte betonnen platen. Een staat rechtop, beneden aan het talud. Schuin eroverheen ligt een smalle betonplaat die als een hoekige baan schuin naar beneden afloopt. Het werk benadrukt de hoogte van het talud waar het spoor over loopt. Het werk echoot bovendien de vorm van het trappenhuis van het nabijgelegen station. Het kunstwerk kwam in samenspraak met Paul Corbey, de uitvoerend architect van het station, tot stand. Het betrof een opdracht van NS.

Lucas van Blaaderen

Lucas van Blaaderen (1945) is afkomstig uit Kerkwijk: een dorp in de gemeente Zaltbommel. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Van Blaaderen werkte aanvankelijk figuratief. Rond 1980 maakt hij een omslag en werkte hij vooral abstract. Hij was enige tijd docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Van Blaaderen emigreerde eerst naar Mali en rond 2000 naar Portugal waar hij zijn werk als kunstenaar en docent voortzette. Andere beelden van zijn hand staan aan de Waalkade in Zaltbommel en bij het oude gemeentehuis van Kerkwijk. Zwaartekracht is een terugkerend thema in het werk van Van Blaaderen.

Bronnen

www.algarvehistoryassociation.com
K. van Munster, ‘Beeld in de berm. Lucas van Blaaderen’, Trouw, 15 juni 2002.
W. van Leeuwen en H. Romers, Een spoor van verbeelding. 150 jaar monumentale kunst en decoratie aan Nederlandse stationsgebouwen, 1988, p. 134.