178 Bottles, 1 messageStation Amsterdam Sloterdijk

Op het plein voor station Amsterdam Sloterdijk staat een kunstwerk 178 Bottles, 1 Message van Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands. De voet van het kunstwerk bestaat uit een grote zeeboei. De boei is van het type uiterton: het laatste baken voor de open zee, of komend vanaf zee, de eerste boei die naar veilig vaarwater leidt.
Het werk werd oorspronkelijk gemaakt voor het Amsterdam Light Festival 2014. Het lag destijds in het water voor de Stopera. Na het lichtfestival kreeg het een plek voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Nu heeft het een vaste plek gekregen op het stationsplein van Sloterdijk.

In 2014 telde de Amsterdamse bevolking 178 verschillende nationaliteiten. De 178 plastic flessen op de boei verwijzen hiernaar. Alle flessen zijn voorzien van rode LED-verlichting. Tezamen vormen ze een hart. De kunstenaars refereren met hun kunstwerk aan de geschiedenis van Amsterdam en de smeltkroes die de stad al eeuwen is. Hoogendoorn en Wijnands maakten in 2015 een vergelijkbaar werk dat in Bangkok tentoongesteld werd onder de titel 195 Bottles. Dit werk toonde een hart in de kleuren van de Thaise en de Nederlandse vlag: rood wit blauw. Het aantal flessen verwees naar het aantal landen in de wereld: 195.

Tijdmakers

Saskia Hoogendoorn (1973) en Lieuwe Martijn Wijnands (1970) vormen het kunstenaarsduo De tijdmakers. Hoogendoorn studeerde Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en Wijnands Design aan het Amsterdam Fashion Instituut en Cultuur en Organisatie & Management aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Samen ontwikkelden ze ook het parfum Eau d’Amsterdam met de geur van de iepen in de stad. Voor het Amsterdam Light Festival 2015 maakten ze een enorme verlichte vlieger op een paal van 15 meter getiteld Light kite.

Bronnen

www.amsterdamlightfestival.com, geraadpleegd op 8 mei 2018.
www.artemisamsterdam.com, geraadpleegd op 8 mei 2018.
O. Ketellapper, ‘Sloterdijk krijgt oplichtend hart van 178 flessen’, Trouw, 12 februari 2016.