Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

De verdwenen Utrechtse kappen.

Geplaatst op

Terwijl op Utrecht Centraal wordt gewerkt aan de nieuwe kappen op de perrons van de buurtsporen, en de contouren van de nieuwe hal al duidelijk zichtbaar worden, nemen we u graag mee terug in de tijd van stoomtreinen en gietijzer aan de hand van het historische verhaal achter de perronkappen van Utrecht Centraal.

Hiernaast vindt u een link naar het digitale magazine Retours, waarin door Arjan den Boer in woord en beeld een prachtige historische beschrijving wordt gegeven van Utrecht Centraal en het werk van Van Heukelom. De sierlijke ijzerconstructie op Utrecht Centraal was het eerste grote project van ir. George van Heukelom (1870-1952), later bekend als architect van . In tegenstelling tot Den Bosch en Hengelo, waar nog kappen van Van Heukelom staan, zijn de Utrechtse perronkappen nooit tot rijksmonument verklaard. In 2010-2011 sloopte ProRail de laatste delen van de oorspronkelijke kappen. Ze zijn nu vervangen door moderne overkappingen met zonnecellen.

Wist u trouwens, dat in het najaar in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, op het Berlijnplein een deel van de kappen, na restauratie, naast elkaar geplaatst wordt zodat het dienst kan doen als markthal!?

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank