Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Aanbesteding Assen

Geplaatst op

ASSEN ZOEKT EEN ARCHITECT VOOR EEN BIJZONDERE OPGAVE.

Alle bureaus uit onze database zijn vandaag geattendeerd op een aanbesteding, dit keer voor  het ontwerp van het station Assen. Wanneer een bureau via ons belangstelling toont voor werken in de en zich aanmeldt voor de database, maken wij hen attent op aanbestedingen zodra deze gepubliceerd zijn. Bureau Spoor­bouwmeester is niet de partij die de uitvraag voor deze aanbestedingen verzorgt en kan daarom geen verdere info over aanbestedingen verstrekken. 

Alle info over de aanbesteding kunt u hier vinden: https://www.tenderned.nl/tenderned-web/aankondiging/detail/samenvatting…

Toelichting

ProRail, NS en de gemeente Assen zijn voornemens het station(sgebied) van Assen te verbeteren en vragen in de aanbesteding om een integraal ontwerp (architectonisch, technisch, functioneel) van het nieuwe stationsgebouw met commerciële- en transferruimten en diens voorzieningen, westelijke luifel, oostelijke luifel, perronkappen, bushalten en stationsplein. Een visie op de directe omgeving, waarbij toegankelijkheid voor fiets en voetganger belangrijk is en een visie op de afwerking van de naastgelegen perrontunnel en fietstunnel, wat onderdeel is van de ontwerpopgave, waarbij de van het inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan meegegeven worden.

De FlorijnAs in Assen is een groot ontwikkelingsprogramma. Doel van het programma is om de bereikbaarheid in Assen te verbeteren. Een goed bereikbare stad is belangrijk om economisch gezond te blijven. Assen groeit nog steeds, en blijft dat de komende jaren ook doen. Daarnaast vervult Assen als provinciehoofdstad met haar voorzieningen een belangrijke rol in de regio.

De herinrichting van het stationsgebied inclusief de bouw van een nieuw stationsgebouw is één van deze FlorijnAs projecten. De belangrijkste doelstellingen zijn:
* het realiseren van een goed OV-knooppunt, waar gemak en het ontzorgen van de reiziger (reizigerscomfort) voorop staat;
* het leggen van een fysieke en visuele relatie tussen het centrum van Assen en Assen-Oost;
* het inrichten van een aantrekkelijke stationsomgeving, waar de reiziger zich welkom voelt.
Bovendien vormt de toekomstige stationsomgeving van Assen voor veel bezoekers van de stad de eerste kennismaking mét de stad. Het station vervult in een aantrekkelijke stationsomgeving een centrale rol als entree van de stad, maar ook als markant punt.

De ambitie

Assen wil zich presenteren als een gastvrije en warme stad. De eerste kennismaking van de reiziger met Assen is het stationsgebied met een bijzonder stationsgebouw. Dit gebouw is open, transparant zonder kil te worden. Het gebouw is ‘Assens’ (ter inspiratie: De Novelle 'De Asser School'). Het gebouw moet dan ook warmte en gastvrijheid uitstralen. Het is een gebouw met een hoogwaardige architectuur, zowel als gebouw in al haar glorie als ook in detail. Het gebouw levert een positieve bijdrage aan het functioneren van de OV-knoop en aan de beleving van de reiziger voor wat betreft de kwaliteit van de omgeving.

Kenmerkend bij dit gebouw is het ‘brandpunt’, dat feitelijk het hoofdontvangstdomein van het station betreft. Dit is de plek waar de route vanuit de stad eindigt (dan wel begint) en waar de belangrijkste routes samenkomen. Dit programmatisch ankerpunt zal visueel geduid moeten worden, de ideeën gaan uit naar een markante luifel. Vanuit het kan de overgang naar het hoofdontvangstdomein een graduele zijn in het geval van een ‘open ruimte’ onder de luifel, maar de overgang kan evengoed worden gevormd door een ‘vlies’. In het laatste geval zou men kunnen spreken van en ‘hal’ met een bijzonder dak. De luifel/het dak van het hoofdontvangstdomein beschouwen we als het meest markante element in het stationsgebied. Het herkenningspunt van het station vanuit de stad. Hier komen alle stromen samen.

In het stationsgebied worden een aantal opstallen gebouwd met verschillende functies en afmetingen. Deze opstallen dienen qua architectuur een te vormen (verwantschap).
Daarom is er voor gekozen om het stationsgebouw, de luifel, de perronkappen en de verlichting direct rondom en onder deze bouwwerken in 1 ontwerpopgave onder te brengen.

Het stationsgebouw en de openbare ruimte er direct omheen stelt de gebruiker centraal. Het is overzichtelijk en wijst de reizigers en passanten als vanzelf de weg naar de verschillende functies, die in het gebouw gehuisvest zijn. Het gebouw is en goed bereikbaar, ook voor de mensen met een beperking.

Een bijzondere ontwerpopgave is dat in het gebouw het fietsparkeren op een logische, voor de met de fiets komende reiziger goed leesbare manier wordt opgelost. Het is ook een gebouw waar de commerciële functies een bijzondere plek krijgen en waar het prettig vertoeven is in de transferruimte.

KORTOM: EEN INSPIREREND, WARM EN BIJZONDER GEBOUW, DAT IN ASSEN EEN HERKENNINGSPUNT IS EN WAAR MEN ZICH WELKOM VOELT.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank